logo
VIZIA – Вашето решение да създадете за себе си една неповторима, уникална и модерна визия на Вашето интериорно пространство.

Blog

Интериорен дизайн Визия / Новини  / КАК ДА НАПРАВИМ МАЛКАТА ВСЕКИДНЕВНА ДА ИЗГЛЕЖДА ПО-ГОЛЯМА
интериорен дизайн Варна от Визия

КАК ДА НАПРАВИМ МАЛКАТА ВСЕКИДНЕВНА ДА ИЗГЛЕЖДА ПО-ГОЛЯМА

Всеки от нас би искал във всекидневната ни да присъства нищо друго освен елегантност и привлекателност, но въпреки това ние се опитваме да поберем всичките си притежавани декорации, принадлежности и детайли, като с това постигаме единствено така нежеланите чувство на стрес, клаустрофобия и дискомфорт. Факт обаче е, че успешното превръщане на малко пространство в привлекателна, многофункционална и напълно шикозна стая не е никак трудно. Всичко се свежда до визуална измама. За да се повярва, че има повече пространство, отколкото в действителност около нас, трябва да се уповаваме на няколко прости правила, свеждащи се до светлината, мащабиране на мебелите в помещението и разстоянието около тях. В малко пространство всичко е важно. Малките стаи могат да се чувстват ограничени и неудобни, но някои дизайнерски концепции и трикове заблуждават окото и правят интериора да изглежда много по-просторен, отколкото е. Цветните техники, обзавеждането на мебели и интелигентното осветление са само част от идеите, чрез които можете да постигнете всичко това.

Поддържайте помещението си подредено и компактно

Едно от най-важните неща, за да увеличим визуално пространството си, е да се избягват тежки и масивни мебели, маси и столове. Вместо такива, наблегнете  на елегантни, компактни и минималистични идеи. За малките пространства, е желателно винаги да предпочитате детайли, които не запълват прекалено много използваемо пространство. Един елегантен диван например, ще ви предложи същия или дори повече комфорт при използването му, а с такъв ще постигнете повече свободно пространство. Когато декорирате малка стая, създайте акцент. В трапезарията това вероятно ще е масата. В спалнята най-вероятно ще е леглото. Направете този акцент звездата в стаята. Подредете мебелите така, че фокусът да се насочи към тази област и ограничите броя на аксесоарите. Дръжте възможно най-голяма част от пода видим. Това е един от най-важните начини да поддържате усещане за простор.

Изберете мебели на крака

Създаването на откритост и движение около, над и под мебелите, ще доведе до оптимизиране на илюзията за допълнително пространство. За това е най-добре да изберете например мека мебел, която е на повдигнати от пода крака, не твърде обемни и с малка височина, което ще създаде усещане за светлина и пространство.

Включете много осветление 

Естествената светлина води до значително увеличаване на обема в пространството, но изкуственото осветление допълва естественото и създава още по-голям и ярък вид през деня, както и уютен блясък през нощта. Ако нямате много естествена светлина, можете да добавите някои креативни ефекти, използвайки осветителни тела и скрито осветление. Ще бъдете изумени каква огромна разлика може да се постигне с това малко допълнение. Отразявайки се в огледалните повърхности на мебелите, то ще подчертае детайлите, а скритото осветление от своя страна, ще постигне засенчване на отделните форми и елементи, и така ще засили ефекта от тях.

Не спускайте пердетата

Ако е възможно, спускайте завесите, само тогава, когато това е необходимо. Когато те са дръпнати и вие виждате пространството навън, ще постигнете оптична измама и така ще предадете повече обем на помещението си. Ако неприкосновеността на личния Ви живот е проблем, просто използвайте ефирни и полупрозрачни завеси, които ще спират погледите отвън през прозорците, но ще позволяват Вие да наблюдавате през тях.

Поддържайте нисък профил на обзавеждането, но увеличете мебелите

Мебелите, които са по-ниски, ще създадат илюзията за повече пространство поради факта, че над тях остава повече разстояние. Поради тази причина изберете елегантни и съвременни стилове мебели, които се отличават с ниски профили и изчистени форми. Понякога мебелите могат да заемат много място в едно помещение. За да избегнете това, то поставете по-големите мебели до стените, за да увеличите максимално свободното пространство, за сметка на масите, столовете и аксесоарите. Оразмерете мебелите си така, че да съответстват на размерите на помещението, и не блокирайте пътеките. Ако не остане разстояние за преминаване през стаята, а мебелите и аксесоарите блокират пътеките, тя ще изглежда странно. Поне някои от мебелите трябва да имат същия цвят като стените, което също би допринесло за разширяване на стаята, но не забравяйте за цветните акценти, които могат да бъдат решени например в кантдръжките на мебелите, или в плотовете им, или просто в текстилните детайли.

Изберете по-светли нюанси

Белите и по-светли тонове отразяват светлината и спомагат стаята да изглежда по-голяма. което помага да се максимизира ефекта, създаден от естествената светлина. Тъмните цветове, от друга страна, са склонни да абсорбират светлината, което прави стаята по-малка. Поради тава по-малките пространства трябва да бъдат боядисани в бели или изключително светли нюанси. Същото важи и за мебелите. Избирането на мебели, които са изработени или тапицирани в светли тонове или са изпълнени от прозрачни, стъклени повърхности, също ще помогнат на пространството, да изглежда с повече обем. Боядисването на стените и тавана в един и същи цвят, спомага на границата между тях да се слее, което кара очите Ви да се движат нагоре и по този начин създава илюзия за допълнителна височина на помещението.

Използвайте огледални повърхности

Когато говорим за малки помещения, може би най-доброто решение за увеличаване на пространството е използването на огледала и полирани повърхности. Добре поставените огледала могат да направят чудеса. Поставянето на огледало близо до прозорец, което да отразява външното пространство е особено ефективно. Използването на огледала е достъпен и атрактивен начин да се създаде по-голямо усещане за откритост и светлина. Те не само отразяват светлината, но и отразяват гледната точка, която подсказва, че има повече пространство отколкото всъщност съществува.

Няма коментари

Напишете коментар

Call Now ButtonОбадете ни се!