logo
VIZIA – Вашето решение да създадете за себе си една неповторима, уникална и модерна визия на Вашето интериорно пространство.

Blog

Интериорен дизайн Визия / Новини  / Основни стилове в интериорния дизайн – 1 част

Основни стилове в интериорния дизайн – 1 част

Семпла красота или модерно излъчване с чаровни акценти?

Всеки си представя идеалния дом по различен начин. За някого той трябва да е удобен и  в него да царуват баланс и хармония. Докато други предпочитат, всяка стая да има свои собствен характер.

В тази статия фокусът е в интериорния дизайн – изкуството да обзаведеш едно пространство, пречупвайки тенденциите през собствения си вкус и предпочитания. Но този път няма да Ви даваме съвети как да направите своето пространство уникално. Вместо това ще Ви споделим кои са основните стилове на интериорния дизайн. А след това ще оставим на Вас да изберете любимия си стил и да го пресъздадете в жилището си.

Минималистичниятстил обединява в едно практичността и функционалността. Отличително за него е бягството от всички излишни предмети и вещи, които не са ни необходими. По този начин се постига едно отворено пространство, изпълнено с много светлина и свобода. Този стил обръща внимание на красотата на изчистените форми и семплото, но елегантно обзавеждане. Тук всеки един елемент от интериора допринася за привлекателната атмосфера и удобството.

Изглежда впечатляващо, нали? Разберете повече за минималистичния стил на обзавеждане в преходната ни статия.

Модерният стил често се бърка със съвременния стил на обзавеждане. Историята му е свързана с началото на 20 век – епохата на откритията и машините. В него могат да бъдат открити идеи от немската и скандинавската архитектура и дизайн. Но в основана на този стил лежи идеята, че всяка мебел, предмет или декорация трябва да имат практическо предназначение. Ако нямат такова, те нямат място в дома ни.

Естествени материали и неутрални, земни цветове. Фокусът е върху простите, но красиви пространства с изчистени линии. Дизайнът е внимателно премислен и има ясна композиция. А акцентът е върху визуалната и функционална простота.

Съвременният стил датира от 70-те години на миналия век. Неговата уникалност се крие в това, че можете да видите елементи от много други стилове – модерен, традиционен, арт и дори футуристичен. Негова особеност е, че за разлика от другите стилове, съвременният стил непрекъснато се развива. Това означава, че днес можем да говорим за извити линии, неутрални цветове и минимализъм. Но след година, той може да изглежда много по-различно.

Съвременният стил се фокусира върху формите. За разлика от модерния, където това е синоним на изчистени линии, тук пространството често комбинира прави и елегантно извити линии.

Неутралните нюанси са друга отличителна черта на дизайна. Обикновено черното, бялото и сивото съставят по-голямата част от дизайна. Понякога могат да бъдат комбинирани с други цветове, но те остават основния акцент.

Големите прозорци и естествената светлина са често срещани в пространствата, обзаведени в съвременен стил. Едва след като се изчерпа тази възможност, се наслояват всевъзможни осветителни тела.

Градският стил залага на красивия външен вид и удобството, за разлика от индустриалния стил. Той въплъщава идеята за преобразуването на индустриалното таванско помещение в дом, в който можем да си отпочинем след тежкия ден. Тук отново присъстват тухлени стени, грапави дървени подове и огромни прозорци. Но откритите пространства и естествената светлина, придават усещане за домашен уют и спокойствие.

Фокусът е върху естествения външен вид и връзката с природата. За целта се използва комбинация и заигравка с текстурите, нюансите и материалите. Неутралните цветове, често се комбинират с топли нюанси.

Осветлението също е много важно за създаването на уникална и релаксираща атмосфера. Добре е то да не е прекалено ярко и да се набляга максимално на естествената светлина.

Индустриалния стил ни разкрива очарованието на големите помещения с неизмазани тухлени стени и видими покривни конструкции. Отличителна черта са големите прозорци и височината на помещенията. Идеята е помещението да бъде решено по такъв начин, че да ни остави усещането за незавършеност. За целта се използва, комбинацията от естествени цветове с неутрални. Така акцентът попада върху красотата на незавършеността и самите материали. Използват се дърво, метал, тухли, промишлено осветление и бетон.

Всичко това се допълва от подбраните мебели и подходящи аксесоари в различни стилове.

Интересно, нали? Разберете повече за индустриалния стил в предходната ни статия

С това ще завършим тази част от статията. Надяваме се да сме събудили любопитството Ви. Следете нашия блог, защото съвсем скоро ще продължим пътешествието си през различните стилове в интериорния дизайн.

Няма коментари

Напишете коментар

Call Now ButtonОбадете ни се!